Thumbnail
Op zaterdag 25 november organiseerde de VRGT haar jaarlijks symposium. Deze editie stond het thema ‘omgaan met herval’ centraal. 

Symposium Tabakologie wederom een succes

Op zaterdag 25 november organiseerde de VRGT haar jaarlijks symposium. Deze editie stond het thema ‘omgaan met herval’ centraal. 100 aanwezigen trokken naar het Provinciehuis te Leuven om zich bij te scholen door nationale en internationale sprekers.

symposium

Tijdens de rookstopbegeleiding doe je er als professional alles aan om je cliënt voor te bereiden op herval. Toch beginnen sommige cliënten na de begeleiding opnieuw met roken. Het is belangrijk dat zij hun weg naar de tabakoloog terugvinden, zonder zich hiervoor te hoeven schamen. Want ook herval is een stap in het stopproces, een erg leerrijke stap zelfs als je er constructief mee omgaat.

Tijdens het Symposium Tabakologie werd het thema ‘omgaan met herval’ zowel vanuit theoretische als praktische hoek bekeken. Prof. Robert West van de University College of London, bracht een overzicht van de laatste onderzoeken en bevindingen binnen dit gebied. Na zijn lezing gaf hij nog een video-interview over de e-sigaret: wat is het beleid in het VK over de elektronische sigaret en welk advies wil hij meegeven aan gezondheidsprofessionals in Vlaanderen? Het filmpje wordt binnenkort op de vernieuwde site van de VRGT geplaatst.

Na het plenaire gedeelte konden deelnemers kiezen uit vier workshops. Het thema herval werd bekeken vanuit verschillende standpunten: zwangere vrouwen, psychiatrische problematieken, mindfulness en de e-sigaret. Het waren stuk voor stuk boeiende en interactieve uitwisselingen.

Tijdens de pauzes konden deelnemers een bezoek brengen aan verschillende standjes. Onze sponsors Pfizer en Johnson & Johnson bemanden een stand over hun rookstopmiddelen. Bij de stand van SineFuma konden deelnemers hun CO-meter laten ijken of bestellen. Ook de VRGT en Tabakstop bemanden een stand waar ze hun materiaal tentoonstelden.

Het symposium werd door alle aanwezigen als zeer positief beoordeeld. Ook de medewerkers van de VRGT waren zeer tevreden en kijken alvast uit naar de volgende editie, waar we ons zullen buigen over het thema ‘roken en gewicht’.

 

Symposium foto 2