WHO-artikel foto
De Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization - WHO) heeft in juli haar allereerste klinische behandelingsrichtlijn gepubliceerd voor het stoppen met roken bij volwassenen. Dat meldt de WHO zelf in een nieuwsbericht.

De richtlijn beveelt een uitgebreide reeks interventies aan, waaronder gedragsmatige begeleiding door zorgverleners, digitale interventies en farmacologische ondersteuning.

Deze aanbevelingen zijn gericht op het helpen van de 750 miljoen tabaksgebruikers wereldwijd die willen stoppen met roken, of het nu gaat om sigaretten, waterpijpen, rookvrije tabak, sigaren, shagtabak of verwarmde tabaksproducten. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, benadrukt het belang van deze richtlijn als een cruciale stap in de strijd tegen tabaksgerelateerde ziekten.

Hoewel 60% van de 1,25 miljard tabaksgebruikers wereldwijd wil stoppen, heeft 70% geen toegang tot effectieve diensten. Dit komt door de uitdagingen binnen de gezondheidszorgsystemen, zoals een beperkt aantal middelen.

Een combinatie van farmacotherapie en gedragsmatige begeleiding

De WHO adviseert een combinatie van farmacotherapie en gedragsmatige begeleiding om het succes bij het stoppen te vergroten. Landen worden aangemoedigd om deze behandelingen gratis of tegen lagere kosten aan te bieden om de toegankelijkheid te verbeteren, vooral in lage- en middeninkomenslanden.

Aanbevolen behandelingen zijn onder andere varenicline, nicotinesubstitutie (NRT), bupropion en cytisine.

Naast intensievere gedragsmatige begeleiding raadt de WHO ook gedragsinterventies aan, zoals het routinematig toepassen van het kort rookstopadvies (brief advice) door gezondheidswerkers. Digitale hulpmiddelen zoals sms, apps en internetprogramma’s kunnen ook aanvullend worden ingezet. De WHO roept zorgverleners en beleidsmakers op om deze richtlijn te implementeren en zo de gezondheid van miljoenen mensen wereldwijd te verbeteren.

Wil je meer informatie? Klik hier verder voor het volledige nieuwsbericht.

WHO