Parlement legt reclame voor tabak volledig aan banden

Goed nieuws! Vanaf januari 2021 zal er een verbod komen op alle vormen van reclame voor tabak. Dit geldt ook voor reclame rond de e-sigaret. Het wetsvoorstel werd unaniem goedgekeurd door het parlement.

Toon dat jouw onderwijsinstelling rookvrij is

Scholen en onderwijsinstellingen zijn sinds vorig schooljaar volledig rookvrij, 7 dagen op 7. Leerlingen kunnen vanaf nu leren in een volledig rookvrije omgeving. Dat is positief, want zien roken doet roken. Een goede signalisatie is nodig om leerlingen, cursisten, personeelsleden en bezoekers duidelijk te maken dat jouw onderwijsinstelling helemaal rookvrij is.

Geen uitstalrekken en geen tabaksreclame meer in verkooppunten: een kortetermijndoelstelling voor de Stichting tegen Kanker

Twee jaar geleden kondigde Kruidvat aan geen tabaksproducten meer te willen aanbieden in zijn verkooppunten. Met die maatregel wil de keten helpen voorkomen dat jongeren roken. Kruidvat was daarmee de eerste keten in Europa die deze grote beslissing nam. Gaandeweg werden de producten uit de verkooppunten verwijderd. Eind 2019 komt het einde van die operatie in zicht.

Onderzoek rond het rookbeleid in Vlaamse ziekenhuizen

De VRGT effectueerde het afgelopen jaar een explorerend onderzoek naar het rookbeleid van Vlaamse ziekenhuizen: 20 tabakologen en 10 medewerkers betrokken bij het rookbeleid werden geïnterviewd. Het onderzoek werd dit najaar afgerond en tijdens het Symposium Tabakologie werden de resultaten van het onderzoek bekendgemaakt.