Miniatuur
Aangezien het Coronavirus de longen aantast en gezien de gekende impact van roken op de longen maar ook op het immuunsysteem van een roker, stellen zowel rokers als professionals zich vragen in verband met het Coronavirus en de impact ervan op rokers. Lopen rokers extra risico op besmetting met het Coronavirus? Welke impact heeft roken op het verloop van de ziekte? Loont het de moeite om net nu te stoppen met roken? Heeft de Corona-epidemie (en ermee gepaard gaande stress) een impact op het rookgedrag?

Rokers zijn, ten gevolge van aangetaste longen door het roken, over het algemeen meer vatbaar voor virusinfecties. Of dit ook geldt voor het Coronavirus is niet duidelijk. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn rokers meer vatbaar voor besmetting met het SARS-CoV-2 virus omdat ze door het roken vaker hun vingers naar de mond brengen en op die manier het risico op transmissie vergroten. Het delen van een waterpijp verhoogt zeker het risico op transmissie van infectieziekten, zoals het coronavirus.

Hoewel het niet duidelijk is of rokers sneller geïnfecteerd raken dan niet rokers, hebben ze eens besmet vermoedelijk een groter risico op ernstigere complicaties en negatief verloop van de ziekte. Dit concludeerden de auteurs van een systematische review waarin de evidentie op basis van de resultaten van vijf Chinese studies werd gebundeld.

Gezien de gekende effecten van roken op de gezondheid is stoppen met roken dus de beste maatregel om de beschermingsfunctie van de longen en de cardiovasculaire functies te herstellen. Op deze manier kan het lichaam zich het best verdedigen tegen infecties en worden de risico’s op ernstige complicaties beperkt. Een mildere vorm van symptomen en een sneller herstel zorgt bovendien voor minder risico op transmissie van de ziekte naar andere personen.

Tot slot kampen veel mensen tijdens deze corona-pandemie met stress, angst, eenzaamheid of onzekerheid. Deze gevoelens kunnen zich onder andere manifesteren in een verhoogd middelenmisbruik, waaronder het gebruik van tabak. Het is des te belangrijker om herval bespreekbaar te maken en alternatieve copingsmechanismen voorop te stellen.