ECToH2023
Afgelopen week waren we aanwezig op het ECToH2023-congres. Een conferentie die internationaal erkend wordt als hét Europese forum voor pleitbezorgers van tabaksontmoediging.

In deze 9e editie ging er terecht de nodige aandacht naar jongeren. Hoe kunnen we hen gelijke kansen bieden op het vlak van tabakspreventie en- bestrijding en verderwerken richting een rookvrije generatie? Bewustmaking, agency en FCTC zullen hierin bepalende factoren zijn.
a. bewustmaking: we moeten jongeren bewust maken van de gevaren en gevolgen van roken, zodat ze zelf geïnformeerde keuzes kunnen maken, en niet in de val gelokt worden door de valse beloftes van de tabaksindustrie.
b. agency: we moeten jongeren empoweren om 'nee' te zeggen tegen de sigaret, en ons laten inspireren en adviseren door hen om tot verfrissende inzichten te komen.
c. FCTC: we moeten blijven inzetten op de implementatie van FCTC. Dit is een belangrijk framework om toe te werken naar een rookvrije generatie, zeker als een taksverhoging opgenomen wordt in de strategie.

Bij het ontwikkelen en uitwerken van strategieën en interventies wordt het ook nog belangrijker om rekening te houden met kwetsbare groepen die harder getroffen worden door nicotineverslaving en de consequenties hiervan. De kloof dichten is niet realistisch, erop letten dat we ook voor deze mensen een impact maken, is dat wel. Of zoals Anton Kunst het zo goed verwoordde: "we should not try to close the gap, but define one target/destination for all, and be alert to hurdles, differences in adoption."

Verder waren we ook blij dat een aantal sprekers zich positief uitspraken over rookstopbegeleiding. Het bewijs ligt er dat dit een goede investering is voor een roker.