Miniatuur
Het financiële aspect kan een motivator zijn om te stoppen met roken. We bekijken in dit artikel de financiële kost van roken en stoppen met roken.

Hoeveel kost het om te roken?

  • Voor een roker die 20 stuks per dag rookt, kost roken 6,7 euro per dag. Dit komt overeen met 204 euro per maand of 2452 euro per jaar.
  • Bij roltabak kost een pakje van 50 gram 9,7 euro. Dit komt overeen met 118 euro per maand of 1420 euro per jaar.
  • Dampen kost voor de aankoop van het apparaat en de aankoop van liquids of pods, afhankelijk van het type, tussen de 900 en 1400 euro per jaar.

Hoeveel kost het om te stoppen met roken?

  • Een Champixkuur, startersbehandeling en vervolgpakket, wordt door de ziekteverzekering terugbetaald. Het starterspakket en het vervolgpakket kosten elk 15 euro (elk 9,9 euro bij verhoogde tegemoetkoming).
  • NRT combinatietherapie van 12 weken kost 275 euro.

Er zijn nog aanvullende tegemoetkomingen vanwege de mutualiteiten. Deze verschillen echter per mutualiteit en soms zelfs binnen een mutualiteit per regio. Bovendien worden deze tarieven regelmatig aangepast. De roker vraagt dit best na bij zijn eigen mutualiteit. Ook Tabakstop biedt een financiële tussenkomst voor mensen die bij hen in begeleiding zijn een gedeelte van de NRT terug. Dit voor personen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming of OCMW-steun genieten.