NMBS rookvrij perron
Sinds 1 januari 2023 zijn alle treinperrons volledig rookvrij. Ook die in openlucht, waar roken tot nu toe wel nog was toegestaan.

© afbeelding; NMBS

Het rook- en vapeverbod geldt in 550 stations, en maakt het wachten op de trein aangenamer en gezonder voor de reizigers en het NMBS-personeel: volwassenen en kinderen roken niet langer passief mee, sigarettenpeuken verdwijnen op de perrons en in de sporen en kopieergedrag wordt tegengegaan.

Deze politieke beslissing is een belangrijke stap richting een rookvrije samenleving. Want, "kinderen hebben het recht om op te groeien in goede gezondheid", aldus Marc Michils, woordvoerder van Generatie Rookvrij. 

Van toepassing vanaf 1 januari 2023

De maatregel is al sinds 2017 van kracht in de Franse stations en sinds 2020 in Nederland. Op 1 januari 2023 is België aan de beurt.

In de praktijk zullen asbakken van de perrons worden verwijderd en zullen verbodsborden op zichtbare plaatsen het verbod aangeven. De maatregel is op 15 mei 2022 ingevoerd door de wijziging van de wet op de spoorwegpolitie van 2018. Voortaan worden rokers beboet volgens het aantal overtredingen: 50, 75 of 150 euro.

"Er zijn per jaar 14.000 slachtoffers van tabak in België, dat moet ons tot actie aanzetten! NMBS heeft al in twee stations een succesvolle test uitgevoerd, in Mechelen en Charleroi. Dit initiatief is nu uitgebreid tot alle 555 NMBS-stations van ons land en dat is uitstekend nieuws. Ik stel ook vast dat 62% van de Belgen voorstander is van deze maatregel. Die zal zorgen voor gezondere lucht op de perrons en zal vooral ook de druk verminderen voor jongeren die gestopt zijn, of willen stoppen met roken," zegt Georges Gilkinet, federaal vice-premier en minister van Mobiliteit.