Consultatie bij de tabakoloog
De afgelopen jaren voerde stafmedewerker Laurence Belenger onderzoek naar de effectiviteit van de tabakoloog in Vlaanderen. Want hoewel internationale studies mooie resultaten aantonen voor gespecialiseerde rookstopbegeleiding, was hier in Vlaanderen nog maar amper onderzoek naar gedaan.

De langverwachte resultaten werden vandaag gepubliceerd. En ja hoor, we mogen trots zijn op de uitkomst! De studie toont namelijk aan dat rookstopbegeleiding door een tabakoloog werkt. Meer bepaald blijken personen die zich laten begeleiden door een tabakoloog meer kans te hebben om succesvol te stoppen met roken dan personen die op een andere manier proberen te stoppen met roken. 

Dat is belangrijk nieuws, en bevestigt dat tabakologen onmisbaar zijn in het zorglandschap. Daarnaast kan het belang van andere zorgverleners die in contact komen met rokers niet onderschat worden, volgens Laurence. "We hebben aangetoond dat begeleiding door een tabakoloog werkt. Het is nu cruciaal om in te zetten op drempelverlaging en doorverwijzing. Want, ondanks de beschikbaarheid van tabakologen in Vlaanderen en Brussel, maken nog te weinig rokers gebruik van deze hulp."

Ontdek de resultaten