​Stoppen met roken is niet eenvoudig. Voor heel wat mensen is één stoppoging niet voldoende voor een definitieve rookstop. Een begeleiding door een tabakoloog kan je helpen om succesvol te stoppen met roken en dit ook vol te houden. Het is dan ook belangrijk dat rokers hun weg vinden naar deze gezondheidswerker. Tijdens de Week zonder Tabak zet de VRGT samen haar zusterorganisatie FARES in het Brussels gewest daarom de voordelen van stoppen met roken, de tabakoloog en de verschillende vormen van rookstopbegeleiding in de kijker.

Dit jaar gaat de Week zonder Tabak door van 24 tot en met 31 mei.

We posten tips, interviews met rokers- en niet-rokers en meer! Mis het niet, en volg ons alvast op Facebook, Linkedin en Twitter

Daarnaast vind je ons rond deze periode ook op verschillende locaties in Brussel terug met een informatieve sensibiliseringsstand. Woon of werk je in de buurt, en wil je onze werking beter leren kennen? Kom dan zeker even langs! Ook als je niet rookt, ben je zeer welkom. 

10 tips die jouw rookstopproces vergemakkelijken

Alle beetjes helpen als je probeert te stoppen met roken. Deze 10 tips helpen je op de goede weg.

Vraag het aan de Brusselaar

Wat is een tabakoloog?

Waarom is stoppen met roken belangrijk?

De aanloop naar Week zonder Tabak

7 mei | Terugblik op een geslaagd Irisfeest

In aanloop van de Week zonder Tabak namen we op zondag 7 mei samen met onze zusterorganisatie FARES deel aan het Irisfeest in Brussel met een informatieve promotiestand voor de tabakoloog en de voordelen van stoppen met roken. Jong en oud leerden op een ludieke manier bij over roken/vapen en rookstop. 

Benieuwd naar de foto's? Je vindt ze terug op onze Facebookpagina.

Irisfeest brandweerIrisfeest geurenlotto

 

Acties tijdens de Week zonder Tabak

24 mei | Sensibiliseringsstand in Sint-Pieter ziekenhuis

sint-pieter ziekenhuis

We trappen de week af met een informatieve sensibiliseringsstand in het Sint-Pieter ziekenhuis op 24 mei. Voorbijgangers, patiënten en zorgverleners staan we graag te woord over onze werking en die van de tabakoloog. Ook meer inhoudelijke vragen over tabak/vapen/e-sigaret en de voordelen van stoppen met roken kunnen gesteld worden.

Naast rokers, hopen we ook veel zorgverleners te ontmoeten die vaak in contact komen met mensen met een rookverslaving, zodat er in de toekomst nog meer toegeleid kan worden naar de tabakoloog.

28 mei | Team BELTA Brussels loopt/wandelt mee de 20 km door Brussel!

Op zondag 28 mei loopt onze ploeg BELTA Brussels de 20 km door Brussel om de tabakoloog nog meer bekend te maken onder het brede publiek. Tabakologen, medewerkers van VRGT en FARES, professoren en familieleden lopen mee. Kom jij supporteren langs de zijlijn? 

Het vertrek staat gepland tussen 10u - 10u30 in het Jubelpark. Het parcours en meer info over de wedstrijd vind je hier.

supporteren

31 mei | Werelddag zonder Tabak

Werelddag zonder Tabak informatie

Nog geen plannen op woensdag 31 mei? We organiseren een leuke sensibiliseringsdag voor jongeren!

Waarom? 1 op 4 Brusselse jongeren rookt en er is een stijging van vapen binnen de leeftijdscategorie van 15-tot 35-jarigen. Dat is problematisch, en er circuleren heel wat misvattingen en desinformatie rond roken en vapen. Aan de hand van laagdrempelige, ludieke activiteiten willen we jou laten reflecteren over de thema's roken en vapen:

Trek een sprintje tegen elkaar, zonder en met een COPD-simulator

COPD is een chronische, progressieve ziekte waaraan steeds meer mensen sterven. De belangrijkste oorzaak is het roken van tabak. Hoewel de ziekte onomkeerbaar is, kan ze wel afgeremd worden. Stoppen met roken is hierbij de belangrijkste aanbeveling. Via een COPD-simulator ervaar je de impact van de ziekte op hun longen en hun conditie.

Know the facts: neem deel aan een quiz

Via een quiz over tabak/roken/vapen/e-sigaret/milieu-impact breid je je kennis uit met evidece based informatie. Op die manier ontkrachten we fabels en hebben jongeren de nodige achtergrondkennis op zak om zelf geïnformeerde keuzes te maken. Bovendien ga je met een leuke gadget naar huis!

Snif it: test je reukzin

Want, rokers hebben een verminderde reukzin in vergelijking met niet-rokers. Via een spelletje geurenlotto merk je meteen het verschil.

Ask it - Gratis rookstopgesprek met een tabakoloog

Wist je dat rookstopbegeleiding tot 21 jaar bijna volledig terugbetaald wordt? We willen jongeren die willen stoppen met roken motiveren en ondersteunen in hun rookstopproces. Daarom zal er een tabakoloog aanwezig zijn, waarmee rokers een persoonlijk gesprek kunnen voeren over de verwachtingen en rookstopmogelijkheden.

Shootit

Bedenk een positieve rookstopboodschap, schrijf hem op een leitje en maal een foto voor onze kanalen. Zo word jij een ambassadeur voor een rookvrije samenleving!